#Durfjijtevragen?

Tot er verplicht thuisgewerkt moest worden zag ik iedere maandagochtend mijn collega binnen komen. Zij komt altijd op de fiets en het eerste wat ze doet als zij binnen komt is haar sportieve outfit verruilen voor een meer casual outfit. Stiekem heb ik daar bewondering voor. Mensen die dat vol kunnen houden, weer of geen weer. Gewoon hup, op de fiets! Ondanks haar goede conditie ziet zij er moe en gespannen uit en dit is al een paar maanden zo. Ook haar grapjes zijn minder geworden en ze is wat stiller. Haar collega’s zorgen voor wat afleiding gedurende de dag en als ik haar aan het eind van de dag weer zie, zie ik iets meer ontspanning in haar gezicht.

Hetzelfde gezicht zie ik nu tijdens een online vergadering. Haar manager vraagt hoe het thuis gaat en met het werk. Ze vertelt dat zij het erg lastig vindt om dit te combineren en dat ze niet weet hoe zij dit vol kan houden. Ze doet haar best haar woorden krachtig te laten klinken maar ik voel dat het water haar aan de lippen staat. Het team biedt praktische hulp aan maar dat wijst ze af. Ze heeft het onder controle. Het raakt mij haar zo te zien worstelen en het maakt mij verdrietig dat zij geen hulp kan accepteren. In gedachten ga ik terug naar hoe ik er zelf bij zat zo’n jaar of tien geleden.

Als werkende alleenstaande moeder regelde ik zoveel mogelijk zelf. Het kwam niet in mij op om hulp te vragen. Toen ik het huis uitging zei mijn vader ooit: “Zo! Nu woon je op jezelf en moet je het allemaal zelf doen.” Ondanks dat mijn vader dit helemaal niet zo letterlijk bedoelde, heb ik dit toch jarenlang erg letterlijk genomen.

Niets is wat het lijkt…
Voor de buitenwereld had ik het goed voor elkaar. Een goede baan, een leuk huis, een lief kind, allemaal niets aan gelogen. Maar ondertussen had ik totaal geen rust in mijn hoofd en mijn lijf. Mijn gedachten gingen alle kanten op en ik had weinig contact met mijn gevoel. Met man en macht probeerde ik alle ballen in de lucht te houden en natuurlijk moesten deze ballen ook nog aan mijn perfecte plaatje voldoen. Ik jongleerde wat af. Er kwamen andere ballen bij en ook werd het gewicht van de ballen zwaarder. Mijn gezondheid begon hieronder te lijden. Dat besef kwam overigens pas achteraf. Ik kreeg last van allerlei kwaaltjes. Mijn prikkelbaar darm syndroom kwam steeds vaker en werd heftiger. Ik was vreselijk moe, ik had regelmatig last van een koortslip en ging door mijn rug. Mijn lijf en leven voelde zwaar uit balans.

Ik sleepte mij door de dagen heen en in de weekenden kwam ik niet echt bij. En toen, op een avond dat ik huilend van vermoeidheid op de bank zat, kwam het moment dat ik dacht: “dit gaat zo niet langer, ik wil het anders! Ik wil meer rust en ontspanning.” Ik die nooit hulp vroeg, besloot hulp te gaan zoeken en te vragen.

Hulp vragen helpt
Was het makkelijk om te doen? Nee, zeker niet. Was het leuk? Nee ook dat was het zeker niet altijd. Maar hulp vragen en aanvaarden heeft er wel voor gezorgd dat er een ommekeer in mijn leven kwam. Ik leerde hoe ik weer kon ontspannen en ik ging mij steeds rustiger voelen. Mijn gedachten schoten niet meer alle kanten op en ik leerde weer contact te maken met mijn gevoel. Wat een genot en wat een rijkdom!

Eigenlijk is dat precies wat ik mijn collega ook gun. Ik gun haar zo dat de spanning in haar gezicht plaats mag maken voor ontspanning en haar vermoeidheid omgezet mag gaan worden naar energie.  

De laatste jaren krijg ik vaak te horen dat ik zo’n rust uitstraal en dat mensen bij mij op adem kunnen komen. Je begrijpt vast dat ik daar inwendig altijd een beetje om moet grinniken. Maar eerlijk is eerlijk, gezien waar ik vandaan kom vind ik dat altijd een mooi compliment. En tegelijkertijd is dat ook waarom ik er mijn vak van heb gemaakt.

Ik heb mogen ervaren dat het fijn is om iemand te hebben die er voor jou is, die je spiegelt en die je helpt om een vriendelijkere en gezondere versie van jezelf te worden. En die persoon wil ik ook graag voor jou zijn.

#Durfjijtevragen?
Wil je graag met mij sparren over jouw situatie? Heb je een vraag? Stuur dan gerust een mail naar info@yeplifecoaching.nl